Limită Alcoolemie la Volan – OUG 195/2002 (2016)
Nu mai este valabil. Legea a fost modificată în 2022.
Conform Codului Rutier – Ordonanța de Urgență OUG 195/2002, Actualizată în 2016, limitele pentru consumului de alcool la volan, precum și pedepsele, pe înțelesul tuturor:
De la 0.00 mg/L până la 0.10 mg/L de alcool în aerul expirat, se consideră toleranță.
Conform adresei nr. A 8/4165 din 2002 al Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici” se consideră că până la 0.10 mg/L alcool în aerul expirat, nu apare nici un fel de alterare a vitezei de reacție, a reflexelor, sau a celorlalte funcții psihomotorii. (sursa)
De la 0.11 mg/L până la 0.40 mg/L de alcool în aerul expirat, se consideră contravenție și duce la întocmirea de Proces Verbal + Amendă + Puncte de Penalizare + Reținerea Permisului de Conducere până la 180 de zile.
Conform Articolului 88, punctul 5, conducătorul auto depistat cu alcoolemie în acest interval are dreptul de a solicita polițistului rutier recoltarea de mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale prevăzute la punctul 1 ale aceluiași articol (spitale, ambulanțe/autospeciale, instituții medico-legale etc.) (sursa)
De la 0.40 mg/L de alcool în aerul expirat, fapta se consideră infracțiune, și duce la Începerea Urmăririi Penale, caz în care, de cele mai multe ori, duce la anularea Permisului de Conducere.
Conform Articolului 88, punctul 6, conducătorul auto depistat cu alcoolemie de peste 0.40 mg/L este obligat să se supună recoltării de probe biologice.
Clarificări și Confuzii
În cazul unui dosar penal, poate ați auzit discuții ce proclamă că etilotestul nu are capacitatea de a determina concentrația de alcool în sânge, ceea ce este corect.
Dar, deși rezultatul etilotestului nu este probă în cadrul unui proces penal, are o anumită importanță: certifică existența alcoolului în organism: “în domeniul contravenționalului, judecătorul, după ce constată că etilotestul este omologat și verificat metrologic (adică nu dă erori), ia în calcul valoarea indicată de acesta în cazul unei contestații, chiar dacă nu există probe de sânge, tocmai pentru că legea spune că, conducătorul auto poate să refuze recoltarea sângelui fără ca acest lucru să constituie infracțiune.” (sursa)
Din practică se știe că rezultatul aparatului etilotest indică jumătate din valoarea rezultatul probelor de sânge, cu o mică marjă de eroare.
Modificarea din 2016, care apare pe majoritatea site-urilor de știri, susține că limita alcoolului în sânge a fost ridicată de la 0.00 g/L la 0.20 g/L alcool pur în sânge – a nu se confunda cu mg/L de alcool în aer expirat!
Limita de 0.20 g/L de alcool pur în sânge este echivalentul, cu aproximație, unei beri sa unui pahar de vin.
Redobândirea Permisului
În cazul contravenienței, implicit suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de peste 60 de zile, conducătorul auto poate beneficia de reducerea suspendării la 30 de zile.
Conducătorul poate beneficia de această reducere doar în anumite condiții: nu trebuie să mai fi beneficiat de această reducere a suspendării în ultimii 3 ani, vechimea permisului de conducere să fie mai mai mare de un an și în ultimii 2 ani să nu fi fost implicat în accidente cu abateri grave, din proprie culpă.
Pentru a beneficia de această reducere, conducătorul trebuie să susțină un examen de redobândire a permisului, care trebuie promovat cu minim 13 puncte, din totalul de 15 (“examenul 13 din 15”). Întrebările sunt cu 3 variante de răspuns (fără răspunsuri multiple), iar timpul maxim de efectuare a testării este de 20 de minute.
De asemenea, amenda primită în cazul abaterii ce a dus la suspendarea dreptului de conducere trebuie achitată.
Trebuie menționat că acest examen este obligatoriu pentru a vă recupera permisul de conducere, altfel, la perioada inițială a suspendării, se mai adaugă o perioadă de 30 de zile.
Examenul poate fi susținut la secția poliției rutiere de care aparțineți, și poate fi susținut de câte ori doriți, fară o perioadă de așteptare între testări, până la promovare.
De asemenea, nu este necesar să așteptați expirarea termenului de valabilitate a dovezii (în caz că aceasta a fost eliberată cu drept de circulație), acest examen poate fi susținut imediat ce intrați în posesia ei.
Pentru a evita neplăceri și drumuri inutile, prezentați-vă la sediul poliției rutiere (sau acolo unde se ține examenul, depinde de județ) cu toate actele necesare: copie după dovada reținerii permisului (FATĂ și VERSO), copie după chitanța plății amenzii, copie după procesul verbal de reținere a permisului precum și o copie după cartea de identitate.
După promovarea examenului este necesar să depuneți o cerere adresată Șefului Poliției Rutiere a județului pe raza căreia a fost reținut permisul de conducere.
Acestă cerere, împreună cu copiile după actele menționate mai sus, vor fi depuse la biroul de informații al Secției Poliției Rutiere de care aparțineți, în caz că permisul a fost reținut pe raza județului de care aparțineți.
În caz contrar, este necesar să trimiteți toate actele respective la Poliția Rutieră a județului în care a fost reținut permisul de conducere.
Pentru Autostrada A2, puteți trimite aceste acte și pe e-mail, la adresa circulatie@politiaromana.ro. Vedeți un model mai jos.
Pentru Constanța, mai multe informații puteți obține la 0241 50 35 04. Dacă nu aveți copii după actele necesare, peste drum există un copiator care are și formularul/cererea pentru Șeful Poliției Rutiere.