Plățile ING. Cum câștigă ING din dubla conversie valutară

Se dă următorul caz:

Eu, client al ING cu cont în RON, mă duc în afară țării la un comerciant. Doresc să plătesc cu cardul.

Cumpăr un produs de 100€. Cursul zilei BNR, să zicem, este 4.5 Lei. Îmi fac un calcul în cap, ajung la suma teoretică de 450 Lei care mi-ar trebui debitată de pe contul cardului. Să zicem că ING are un curs de 4.6 Lei pentru un euro (la vânzare), respectiv 4.4 Lei la cumpărare în ziua respectivă.

Deci un calcul simplu îmi zice că eu voi plăti, la mine acasă, pentru acest produs, 460 Lei = 100€ la cursul ING.

Intervine comerciantul. Comerciantul îmi oferă un curs de 4.55 Lei pentru 1€, și prin mijlocele lui de plată, el îi va cere băncii mele (ING) să-i dea 455 Lei, teoretic evitând conversia EUR-RON a băncii.

Aici intervine o problemă. Toate plățile pe care ING le face în afara României, le tranzacționează în EURO. Deci nu contează că Amazon sau PayPal îți cere LEI, USD, BWP, CHF etc. ING te va debita pe tine în EUR, la cursul lor.

În cazul de mai sus, Comerciantul a cerut băncii mele 455 Lei. Banca a calculat acei 455 Lei în EURO, la cursul de 4.4 Lei = 103.40€. Mai departe, banca mi-a “vândut” (m-a debitat) pe mine cu 103.40€, dar la cursul lor de 4.6 Lei, adică contul meu a fost debitat până la urmă cu 475.68 Lei.

O dublă conversie nesimțită de la ING.

Sunt client ING de mulți ani. Nu am fost la curent cu această practică până acum. Rușine să-mi fie.

Caz concret

Am făcut o plată către un comerciant german, prin PayPal, de 210.50€. PayPal mi-a oferit opțiunea de a plăti în Lei sau în Euro. Știind că oricum cursul care mi-l oferă PayPal e similar cu cel care mi-l oferă banca, nu am dat mare importanță la cine face conversia. Normal ar fi ca un singur partener să facă această conversie – acesta fiind motivul pentru care comercianții majori (Amazon, PayPal etc.) oferă această opțiune.

Conversie PayPal

Plata și Conversia prin PayPal

Deci din imagine, PayPal a făcut conversia din Lei în EURO la cursul de 1 RON = 4.65 Lei (un curs oricum nesimțit, ținând cont că cursul BNR pentru ziua respectivă a fost de 4.45 Lei). PayPal a cerut băncii mele (ING) debitarea sumei de 978.62 Lei.

ING, mai departe, a luat suma de 978.62 Lei, a convertit-o în EURO, și a rezultat o sumă de 225.87€ (ING avea cursul, la cumpărare în ziua respectivă aproximativ 1 EUR = 4.33 Lei). Mai departe, ING a debitat din contul meu 225.87€ la cursul de 4.5123 Lei, rezultând astfel să plătesc în loc de 934 Lei (conform cursului BNR – nu, nu sunt naiv, știu că nimeni nu-mi va oferi cursul respectiv pentru o plată, toți trebuie să câștige câte ceva) suma de 1019.19 Lei, o diferență de 85 de Lei.

Dacă acceptam ca ING să facă conversia valutară, în loc de PayPal, plăteam 949.83 Lei.

Tranzacție ING

Plata către PayPal, în RON.

PayPal sunt nesimțiți?

Da și nu. Sunt nesimțiti pentru cursul valutar, dar cam acolo li se oprește vina.

Până la urma, din punctul meu de vedere, ei sunt corecți. Îți spun, în față, exact câți bani cer ei băncii (cardului) tău. Normal ar fi ca FIX suma respectivă să fie debitată din contul tău.

Alte Probleme

Și totuși, simt că trebuie să elaborez de ce ING sunt nesimțiti.

Atunci când faci o tranzacție într-o valută străină, deși tu ai contul în RON (Lei), mi se pare normal că banca ta să realizeze tranzacția în moneda ce i se cere.

Adică, dacă eu ca client mă duc într-o țără străină și fac o tranzacție în orice altă monedă decat Lei sau EUR, mă aștept ca banca să-mi realizeze conversia (la cursul lor, indiferent de care este acela) în moneda pe care o cere comerciantul.

Dacă comerciantul cere 100 USD, mi se pare normal ca eu să fiu debitat cu 100 USD la cursul băncii din ziua respectivă (astăzi 3.9194 Lei la cumpărare, 4.0630 la vânzare). Adică, dacă eu plătesc 100 USD la un comerciant din USA, suma debitată ar trebui să fie 406.30 Lei.

Dar din păcate, în modul în care funcționează ING, lucrurile se întâmplă puțin altfel. Suma în USD, cei 100, este convertită în EURO (la cursul USD – EUR al băncii). Suma aceasta în EURO îmi este mie debitată din contul meu (LEI, la cursul LEI – EUR al bancii). În cazul de față, pentru 100 USD, eu ajung să fiu debitat cu 91.24€, respectiv 411.70 Lei.

Simplificat:

Cum ar fi normal: 100 USD  x 4.0630 Lei = 406.30 Lei.

Metoda ING: 100 USD = 91.24 EUR * 4.5123 Lei = 411.70 Lei.

Exemplul USD – EUR – RON

În aceeași perioadă, am realizat o tranzacție în USD.

Plata USD

O plată în USD către Aliexpress

Comerciantul (AliExpress) a solicitat băncii mele suma de 43.19 USD. Suma teoretică pe care eu ar fi trebuit să o plătesc (în Lei, conform cursului ING) ar fi fost de 175.48 Lei.

Curs ING

Cursul valutar al ING din data de 11/05/2015

Suma de 41.19 USD a fost convertită în EURO de către ING, și au rezultat 39.41€. Suma finală care a fost debitată din contul meu: 39.41€ x 4.5123 Lei = 177.83 Lei.

Concluzie

Și iată cum ING câștigă nu o dată, ci de două ori din conversiile valutare.

Cu PayPal e relativ simplu – nu mai accepți conversia lor valutară și îi lași să debiteze în EUR.

Dar cu ceilalți comercianți din afara zonei Euro ce facem?

Problema a mai fost discutată și pe Softpedia.

Disclaimer: Nu sunt expert în sistemul bancar și nici nu am pretenția că observațiile mele sunt 100% sigure. De asemenea, partea “nesimțită” în acest caz ar putea fi chiar VISA. Voi actualiza acest articol când voi culege mai multe informații.

Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
turbofilozofia

sunt fraieri, ar trebui sa treaca prin vreo 30 de monezi tranzactionabile , sa incaseze diferentele de conversie de la toate operatiunile si atunci sa te tii, ca iti cumperi un mouse de 12 EUR cu 5000 RON pret final :))

Corcoran

Znuff, daca vrei sa afli intr-adevar sa afli cat de nesimtiti sunt ING spune-le ca vrei sa trimiti 20 euro cuiva intr-o banca oarecare din Germania sa zicem. Vrei tu sa ii faci cadou cuiva banii aia. Si vezi cat te costa.

Asta inseamna sa fii mafiot, nu amaratii aia de la Paypal. 😀

tudro

Am patit si eu la fel. Plata cu cardul online in UK in lire pe care comerciantul a refuzat-o pt ca era idiot. Dubla conversie s-a facut o data cand am platit si a 2-a oara cand s-au intors banii. Pierdusem peste 300 lei.

Mi-a picat fata cand am vazut si am cautat sa inteleg care e faza. Teoretic, dubla conversie se face la cursul visa, care este foarte apropiat de cursul bnr. Adica transformarea lor din lire in eur (in cazul meu) trebuie sa fie facuta aproape fara pierdere, si apoi din eur in ron la cursul bancii si iesea ok.

Cursul visa se poate verifica aici: http://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates

Ceea ce am si facut si rezulta o diferenta foarte mare intre ce calculasera ING si cat era in realitate. Le-am dat mail cu calculele si cursul visa in zilele tranzactiilor. Dupa cateva zile m-a sunat cineva de la ei si a incerc sa imi explice ca e bine cum fac ei, ca nu m-am uitat eu la cursul visa din ziua corecta, bla, bla. Deja incepusem sa ma cam enervez ca ma lua de fraier, insa, spre surprinderea mea, dupa ce a tot incercat sa ma convinga ca e ok cum fac ei, mi-a oferit toata diferenta inapoi. Deci nu diferenta intre calculele gresite, ci chiar toata diferenta de curs. Ca si cum n-as fi facut deloc plata. Ceea ce a fost ok, dar o sa am mare grija cand mai platesc in tari exotice precum UK 🙂

Sper sa ajute pe cineva. Sincer, daca nu imi rezolvau problema, as fi facut reclamatie la anpc.

Serban GUran

Nu e chiar asa… schimbul nu este facut la cursul bancii ci la cursul international VISA sau Mastercard (in functie de ce card ai tu).
Mai mult, daca te duci in US si ai card Mastercard atasat unui cont de lei s-ar putea sa ai o surpriza si anume tranzactia sa se intample ceva de genul LEI – EURO; EURO – USD. De aici diferente mari intre realitate si debitarea din cont.

Mikkk

Salutare. La withdraw din PP stie cineva ce se intampla exact? Concret: detin un card visa (lei) la Raiffeisen si valuta ($) in Paypal. Cand retrag bani imi apare asa in raiffeisen online: suma originala $100 – valoare in euro….. Deci $->euro->lei. Aici cine specifica cursul? Cine face conversia $-euro? Presupun ca euro-lei stabileste banca…

Alex

Salutare ,

Am avut aceeasi problema si eu cu platile prin Paypall folosind cardul de ING ( la cardul de BT nu am problema aceasta .
Astfel a trebuit sa pletesc in EUR sau USD , paypall mi-a facut conversia in RON .
In contul de ING au aparut urmatorii pasi :
1. a aparut suma in RON catre paypall
2. suma din RON (platita catre paypall ) s-a convertit in EUR la cursul ING din ziua respectiva
3. Suma convertita in EUR a fost din nou convertita in RON .
Ca la final sa vad un o suma mai mare fata de ce a cerut paypall .

Precizez ca am facut si plati la comercianti DIRECT IN VALUTA LOR ( eur usd gbp etc ) iar in cazul acesta suma s-a convertit doar o singura data in RON la cursul ING din ziua platii pentru fiecare valuta in parte.

Eu personal am facut o plangere la Oficiul pentru protectia consumatorului SI AM PRIMIT DIFERENTA INNAPOI !!!!! am justificat ca desi am oferta card complet fara nici un comision , aceasta conversie pentru mine este un fel de comision mascat !! AM CASTIGAT ! desi suma era derizorie .

O alta optiune foarte importanta pentru cei ce platesc prin paypall .
Puteti selecta la metodele de plata ca in momentul in care faceti plata sa se plateasca in moneda comerciantului si sa nu lasati paypall sa faca conversia in RON sprea a trimite mai departe banii , ci paypall sa trimita direct in valuta catre banca .
Avand in vedere ca la plata direct in valuta cu cardul ING nu e problema ar trebui sa functioneze ( precizez ca INCA nu am incercat treba asta dar o voi face in curand )
mai multe info aici :
https://www.paypal-community.com/t5/Buying-with-PayPal/How-can-I-change-the-currency-preference-that-I-pay-for-items/td-p/707553?profile.language=en-gb

mai exact :
“Those PigsPal hied convertion properties in the deepest hole like this:

My
Account -> Profile -> My Money -> My preapproved payments
-> Update -> See Available Funding Sources (or Set Available
Funding Sources) -> Conversion Options (for card you’d like to change
this option)-> Bill me in the currency listed on the seller’s
invoice -> Submit

These _erks crewed me with double convertion
fee where my card was in USD and invoice in USD but thanks to PayMore
my USD invoice was converted to national currency and then taken from
USD card where it took another fee.

I lost about 7%. Actually it
wasn’t very much thanks to small incvoice but I’d rather throw those
money away than feeling how I was raped by them. They try to work on
Casino scheme where “Casino never loose”. ”

Mult succes tuturor si recomand cu caldura plangerile la OPC pentru porcarii de genul acesta !!

Adrian

Ai un model de reclamatie spre OPC ? Multumesc

Many

Am platit la H&M Romania pe site suma afisata in RON, apoi am vazut cand s-a procesat plata ca s-a transformat intai in euro 🙂 RON->EUR->RON
Am sunat la ei si au cam dat vina pe cei de la H&M dar au returnat diferenta.

Tuta Kam

Sunt hoti cei de la ING, am facut reclamatie si mi-au dat banii inapoi. Pentru o plata de 2.700 lei mi-au furat 130 Lei. Dupa ce am facut reclamatie mi-au dat banii inapoi motivand ca o fac pentru o mai buna relatie cu clientii 🙂 Serios? Chiar mi-ar fi returnat niste bani daca nu ar fi fost furati?

Nechifor Ovidiu

Te rog poti sa ma ajuti te rogcu modelul reclamatie si cui te-ai adresat cu reclamatia respectiva(departament, Nr de telefon)…si eu sunt exact in aceiasi postura…doar ca eu am facut 2 plati de 2800 (desi pachetul este in RON)…si mi-a “papa” 230 lei.
Mersi

Andra

Buna ziua, va raman recunoscatoare daca imi spuneti ce fel de reclamatie ati facut si cui v-ati adresat. Eu lucrez la o agentie de turism, am platit bilete in lei la Wizz air… am pierdut sume urase. Am alergat toata ziua dupa lamuriri si rezolvari ale priblemei, insa in zadar. Ma puteti contacta telefonic pe nr 0771 18 99 23, Andra
Va multumesc inca de pe-acum!

Rott Weiller

cumparaturile din extern cel mai bine se fac cu paypal, dar ING-Paypal e durere daca paypal face conversiile, vedeti ca sunt 2 zone unde se pune o bifa sa nu faca conversiile, in profilul de paypal si la plata e undeva cu font de 6-8 scris “conversion option” sau ceva similar

patit si de mine se faceau ca ploua astia de la ING si am cerut sa imi fie trimis explicit de unde e diferenta de bani, 10 minute discutat cu lvl1, inca vreo 10 cu lvl 2 care voia sa ma expedieze si i-am explicat ca degetele cer un email la OPC ( pe google daca imi caut numele real gasesc 2 reclamatii la OPC solutionate in favoarea mea si care au aparut in niste lucrari de doctorat ) in cazul in care nu se scarpina sa trimita o explicatie clara. au cerut ei cateva minute si m-a sunat o tipa care stia cu ce se mananca treaba dar in cazul meu o facusera urat de oaie, ce mi-a trimis tipa pe email continea un curs visa eronat chestie de care m-am legat.

reclamatiile la probleme de genul asta se depun nu la OPC ci la BNR sub forma de adresa/petitie in care explicati ca e vorba de frauda. OPC nu are competenta (as adauga cunostintele ) sa inteleaga transformarile respective si de obicei da solutia in favoarea bancii. aici as mai putea adauga in cazul in care primiti o astfel de solutie ca puteti sa cereri reconsiderarea problemei iar daca iar se refuza faceti iarasi o solicitare la centralul din bucuresti eventual mentionati “consider ca este o intelegere intre comerciant si inspectori” si de obicei ca sa se spele pe maini si sa scape de belele dau solutia in favoarea clientului – doar ca dureaza 1 reclamatie simpla cam 30 de zile, una de-asta rasucita cam 3-6 luni.

raspunsul primit de mine cred ca e tip din cate am citit in alte comentarii

“Cu toate acestea, ca si exceptie,, pentru a pastra in continuare o relatie de buna colaborare cu dumneavoastra, ING Bank a luat decizia de returnare in contul dumneavoastra cu numarul xxxx a sumei in valoare totala de 53.00 RON (aceasta suma reprezinta diferenta de curs valutar generata de tranzactia mai sus mentionata), operatiune de reglare inregistrata pe extrasul de cont cu data de xx.2015”

Andrei Sandu

Exact acelasi raspuns l-am primit si eu.
Nu inteleg de ce nu se poate da o decizie definitiva impotriva acestei practici, abuzive, zic eu.

dodoi

ca idee generala nu trebuie niciodata acceptat cursul comerciantului care e intotdeauna mai slab decat al bancii. Chiar si cursul bancii contine un comision, care depinde de la banca la banca, de 2,5%. Astfel daca inapoiezi ceva pierzi 5%. Solutia ideala e un card cu comision valutar de 0%. Eu am in Canada unul, dar nu stiu daca e un card asemanator e disponibil in Romania. Cat despre paypal intr-adevar are, cum zice Rott, o optiune ca sa nu faci conversia valutara.

Bogdan

Tocmai am trecut prin aceeasi experienta cu ING. Din fericire a fost cu happy ending. Mi-a fost inapoiata diferenta de bani pierduta in urma conversiilor. S-a rezolvat destul de usor (telefonic), deci cred ca deja s-au obisnuit cu aceste probleme si stiu cum sa procedeze.

Flo

Am sunat si eu astazi la ING pentru aceeasi problema si nu am rezolvat nimic din pacate. Mi-au spus ca imi vor trimite “explicatii” pe adresa de e-mail.
Poti detalia putin mai mult situatia ta?

florina

citeste mai sus cum am rezolvat eu: am fost foarte amenintatare si tunatoare cum ca ori imi restituie banii furati, ori hop, fug la BNR cu jalba-n protap! Si s-a rezolvat urgent! Au gasit timp!

michael

unde sa fugi ma tu la BNR? :))))
vorbesti de parca aia nu ar stii ca sunt amenintari stupide din partea unui om neinformat care merge el la bnr :)))).

Dr.Mythnick

astept si eu explicatiile ING pe mail… MIZERABIL… doar atat pot sa zic. Mi-au incarcat tranzactiile din conversii de parca as fi platit taxe de administrare cont pe viata…

Marius

Fara a dori sa le iau apararea in conditiile generale de utilizare a cardurilor ING e urmatorul articol:

3.12. Pentru operatiunile internationale (este considerata operatiune internationala, operatiunea in care banca acceptatoare a tranzactiei nu este o banca din Romania) efectuate în altă monedă decât moneda de decontare (EUR), Organizaţia de Carduri efectuează schimbul valutar între moneda tranzacţiei originale şi moneda de decontare (EUR), la cursul valutar stabilit de aceasta la momentul transmiterii in decontare a tranzactiei. In cazul tranzactiilor internationale efectuate in alta moneda decat moneda de decontare (EUR) se va aplica comisionul de conversie valutara prevazut in Lista de Taxe şi Comisioane. Informatiile legate de rata de schimb valutar utilizata pentru decontarea unei tranzactii sunt disponibile pe paginile de internet ale VISA sau MasterCard, dupa caz. La momentul debitarii tranzactiei din Contul de Card (evidentierea acesteia in extrasul de cont al Titularului de Cont), Banca efectuează schimbul valutar intre valoarea totala a tranzactiei in moneda de decontare (EUR) si contravaloarea acesteia in moneda Contului de Card, la cursul de schimb valutar al Băncii de la momentul debitării Contului de Card. Prevederile referitoare la cursul de schimb al ING Bank din „Ghidul pentru efectuarea platilor” sunt aplicabile.

Flo

Nu stiam ca exista un asemenea articol (ce-i drept nu am citit nimic despre asta), multumesc pentru informatie!
Si totusi, exista vreo banca unde nu se aplica aceasta dubla conversie valutara?

florina

Am dat peste articolul de pe acest site (pt care iti foarte multumesc!) si asa m-am luminat unde-mi dispar banii… Ca in pending vedeam aceeasi suma… DAr niciodata nu mi-a trecut prin cap sa verific dupa o saptaman de fapt ce suma mi-au luat….
Tot dand pe google frauda pay pal, caci pe ei ii banuiam, am dat peste prezentul articol…
Socanta a fost descoperirea… Si facusem vreo 3 ani plati, cam o data pe luna, din contul sotului (musai sa ia token sa pot verifica si cere si acolo socoteli).
Dar voiam sa ajung in alta parte: la sfaturile citite la voi, am actionat in consecinta: pt ca mereu schimbam in pay pal varianta plata in EUR la CONVERSION, nu au fost probleme.. DAR, luna trecuta, de luna trecuta, pay pal a scos cu totul varianta asta de alegere si a lasat implicit sa ia LEI din cont ca sa schimbe ei leii la cursul lor nesimtit de vreo 4.73lei / 1eur. Asa, ca, m-am invartit eu vreo 3 zile… neavand de ales, am ales plata in LEI (si a fost o suma consistenta, pt ca plateam o comanda comuna in care eram multe-multe persoane in comanda, vreo 3500eur in total).. Buuun, se posteaza in pending corect suma, aceeasi ceruta de pay pal. Insa, mi se pare ciudat ca stiam ca trebuie sa am mai multi bani pe cont… ma tot invart eu, maai, unde sunt banii mei, hai sa caut pe net FRAUDA PAY PAL. Si asa am dat de articolul asta… M-am facut foc si para descoperind adevarul… Am si sunat la ei. Bineinteles ca in call center o duduie imi zice ca asa e normal. Iii zic vreo 2 ca daca face misto de mine, nu si-a gasit omul. Si ca sa faca bine sa-mi dea la telefon cineva mai competent decat ea care stie cu ce se mananca furtul ING-ului pe fata din contul omului care plateste in LEI si i se face dublu schimba valutar, hoteste. Imi da pe altcineva care, de data asta, nu m-a mai luat pe sus… Ca sa am rabdare ca vor verifica si mi se va rasounde in 30zile. Ceeee, nu maine, nu 30zile, ci AZI daca nu am un raspuns in scris cum data si ora la care mi se va returna X suma luata abuziv, FURATA fara drept de apel.. uitati, asta e adresa mea de email la care astetp raspuns oficial si maine la ora 9.00 sunt cu mail la BNR si la ANPC. Ce-au facut ce n-au facut, cert e ca m-am trezit a doua zi dimineata, la ora 9.01 min banii furati inapoi in cont.
Deci, se poate…
Acum sa-mi fac timp sa calculez din urma… erau tranzactii de 300-500-800usd. Aaaa, imi amintesc ca spunea cineva ca treaba asta se intampla numai la EUR…

pax

Mai nou e și mai grav, vezi: https://www.ing.ro/ing-in-romania/informatii-utile/curs-valutar
Pentru situații similare folosesc un con ING (EUR) din care-mi alimentez un card Revolut – avantajos pentru plăți în alte valute (https://revolut.com/faq/).

iovera

Am patit-o si eu cu ING. Problema e ca ei folosesc cursul standard ptr platile facute in alte monede si daca dai pe curs vei vedea ca e 4,76…in timp ce cursul folosit ptr tranzactii Homebank, curs care apare pe site, e 4,66.. Concret, am platit in plus 4% mai mult fata de cursul BNR ptr o plata in Lire din contul Visa in lei. Dubios e si faptul ca nu stii cat este cursul in timp real, il afli abia a doua zi, adica ei pot sa bage ce curs vor ca nu-i verifica nimeni.

TeapaING

Am un caz asemanator, tot cu ING, urmeaza sa inaintez o plangere la protectia consumatorului dupa care voi merge si la avocat.
In cazul meu, pe scurt, platesc cu cardul de salariu (RON) in alta tara (Germania) in EUR un televizor 1000EUR, initial imi blocheaza echivalentul in ron la cursul zilei in care am cumparat tv-ul si dupa saptamani imi iau efectiv banii din cont folosind cursul zilei in care imi iau banii. Cu alte cuvinte, dau 1000EUR pe tv, primesc factura, echivalentul in lei la data respectiva este 4500RON si iei imi iau dupa o saptamana 4700RON pentru ca a crescut cursul. Cine suporta cei 200 RON?
Nu mai mentionez ca am zeci de astfel de tranzactii, cu cat e mai mare suma platita cu atat mai mult pierd eu..Trebuie retinut ca banii acestia nu sunt castigati de ING, ceea ce e incorect si ilegal as zice este ca imi transfera riscul valutar integral mie.
Raspunsul oficial include, evident, pasaje din documentele pe care le-am semnat pentru emiterea unui card. Mai mult, cred ca isi dau seama si ei de situatie, si recomandarea a fost sa folosesc un card de euro..alt produs bancar, alte costuri..
Vom vedea ce spun cei de la protectia consumatorului..

Dr.Mythnick

DE RAHAT ! DE RAHAT !

Sunt de 3 saptamani in SUA si a fost nevoie sa platesc cu cardul personal din mai multe motive.

Absolut toate conversiile au fost facute in EURO si apoi in RON.
MIZERIA ING-ului ma enerveaza enorm zilele astea …

Dr.Mythnick

Am sunat la ING support si bataia de joc e maxima … oficial imi spune ca e normal ca moneda lor internationala e EURO si fac conversia la cursul euro VISA si apoi in RON.

MIZERABILII !!! mi-au incarcat plati de 1000$ cu 200-300 ron datorita dublei conversii… este furt pe fata.

Pana in ziua asta nu am avut probleme cu ING, eram chiar fericit cu Costurile lor, mi-au dat teapa acum, de parca as fi stat la BRD pe cont de VIP/Enterprise ani de zile cu taxe de suplimentare de cont si carduri gold/platinium.

ING E DE RAHAT !!! o banca de HOTI !!!

Sorin

BWP… buna asta!

james 1212121

De fapt dubla conversie se face initial la cursul visa/master card si ulterior eur-ron cursul ING. 😉 Tot nesimtire cursul ING… partea a doua. Cat despre conversia din ron in eur si inapoi in ron.. nu am incercat dar, daca este asa, as face o mica-mare plangere pentru ca pare f usor a frauda!

Next ArticleLimită Alcoolemie la Volan – OUG 195/2002 (2016)